Uudis

30
okt.

ESKO valimiste tulemused

Soome vähemusrahvuse kultuurinõukogu 2020 valimisi, mis toimusid 16.-18. oktoobril, ei saa lugeda toimunuks, sest neist võttis osa vähem kui pool valijate nimekirjadesse kantud valijatest (vähemusrahvuse kultuuriautonoomia seadus §19). 

2188 hääletama pidanud valijast saatis oma hääletussedeli komisjonile tagasi 964 inimest ehk 44,1%.

Valimisringkonnas nr. 1 osales 45,3% valijatest. 
Valimisringkonnas nr. 2 osales 46% valijatest.
Valimisringkonnas nr. 3 osales 33,3% valijatest.
Valimisringkonnas nr. 4 osales 45,4% valijatest.
Valimisringkonnas nr. 5 osales 52,3% valijatest.
Valimisringkonnas nr. 6 osales 56,6% valijatest.
Valimisringkonnas nr. 7 osales 48,3% valijatest.

Proteste ja kaebusi kultuurinõukogu valimiste läbiviimise kohta lahendab valimiste peakomitee hiljemalt kahe nädala jooksul pärast valimiste toimumist.

Küsimuste korral pöörduda valimiste peakomitee juhi Ellen Kavaldi poole, telefonil  53078009.

Valimistejärgsel ESKO Kultuurinõukogu koosolekul 21.11 nenditi olukorra tõsidust, et eestisoome valijaskond on väheaktiivne ja alainformeeritud.

Samas võimaldab seadus valimiste luhtumisel ühel korral jätkata senisel Kultuurinõukogu koosseisul. See siis praegu kehtestuski. Koosoleku otsus on ka, et jätkab senine juhtkond: esimees Taisto-Kalevi Raudalainen, aseesimees Taisto Uuslail, juhatus – Merje Malkki (esinaine), Maire Petrova, Markku Olavi Lehtonen ja Helle Kuldsepp.

Oleme eelneval KN-i tööperioodil vastava töörühmaga (Markku Lehtonen, Taisto-Kalevi Raudalainen) kujundanud VRKAS seadusemuudatuste ühispöördumise sisu ja kooskõlastanud seda eestirootslastega. Neid eeltöid sai tehtud kevadhooajal, ent kahe kultuuriautonoomia seadust kasutava vähemuse organisatsioonide vahel kokkulepitu vajab veelkord ülevaatamist.

Selge, et praegune demograafiline olukord ja paindumatu seadustik ei lase meie vähemusrahvuste kultuurielul vabalt hingata. Eesti Vabariigi põhiseadus jätab aga enamikele rahvusrühmadele väga vabad käed omakultuuri viljelemiseks ka väljaspool kultuuriomavalitsust. Kultuur vajab aga vahendeid, mille toetamiseks on Eesti riik välja pakkunud võimaluse, mida me heal meelel kasutame.

Ja selle eest tuleb olla tänulik, et saame siin pool-eestlastena ja pool-soomlastena oma identiteeti hoida.

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...