Uudis

25
nov.

Kiigelaager 2021

Novembrikuu teisel nädalal kogunesid mobiilse ingeripärase külakiige “Aale” sõbrad taas Põlvamaale Ahola tallu, et kiigele nö sära juurde anda.

Leevi koolimaja ehk Ahola talu

Kiik sai koos pärnakatega nädal aega varem maha võetud Pärnus Koidula muuseumi hoovis. Selles paigas pidasime XXX Ingerisoomlaste Laulu- ja Tantsupeo õhtust simmanit augusti keskel, kus kiigel oli keskne roll.

Kiige langetamisel kasutasime auto abi

Aasta eest, Aale meisterdamise ajal, virgus idee seda ka kaunistada. Algne mõte teha mõned sissepõletatud kaitsemärgid, arenes laagri eel palju mastaapsemaks kunstiteose mõõdus ettevõtmiseks.

Meie staažikast arhitektist kaasseltslane ja ESKO Sihtasutuse nõukogu liige Helmi Sakkov tegi intuitiivse ettepaneku kaasata noor kunstnik Maari Soekov. Võtsime temaga ühendust alles üsna laagri eel, ja kuna Maari on juhtumisi Põlvamaa elanik ja tema enese sõnul suur külakiikede fänn juba lapseeast, oli ta nõus spontaanselt paati hüppama ja oma panuse andma.

Maari saigi laagri esimese kogunemispäeva hommikust õhtuni visandada kriidiga endise Leevi koolimaja koolisaali põrandale laotatud kiigepalkide peale oma nägemust ingeripärasest ornamentikast.

Kuldne Trio

Kohapeal otsustasime kõik Maari mustrid üle graveerida ja siis kunstniku soovituse järgi valge akrüülvärviga katta. Graveerimine osutus väga ajamahukaks tööks, millega lõpetasime alles pühapäeva lõunaks. Samal ajal saime siis värvimisega järele tulla.

Anti graveerimas. Taamal Särevere Emmi pühendatud vaip “Ingeri mobiilne kiik”
Andreas improviseerib kaitsemärke veel lisaks

Maari kasutas oma mustrites Järvisaari pitsimustreid ja universaalseid kaitsemärke. Kiige peamistest tugipuudest valisime ühe ema- ja teise isapuuks, mis kajastub ka peale kantud jooniste iseloomus.

Helmi ja Agu värvimas emapuud

Laagrisse kogunes kokku üheksa inimest, nii ESKO liikmeid kui teisi huvilisi. Meid toitlustas taas Põlva Tillu Köök. Jooke jagas Matapera Muhetalu. Vatsad said täis ja jäi ülegi 🙂

Meid üllatas ka külarahvas, kes arvas, et juba on aeg ingeripärast jõulusantimist korraldada! 🙂

Karu Helmi ja hunt Merje
Memme-taati ühes isikus koos kassiga

Tore, et saime praegusel veidral ajal ikka kokku tulla ja omaenda kätega luua! Suur tänu Sakarile oma talus vastu võtmast ja Merjele meid santimast! Suur tänu ESKOle ja KULKAle rahalise toe eest sellel kiigeaastal!

Ah jaa – edasi on plaanis käesolev kiik Tartus, Veski 35 asuvale Ingeri maja krundile püstitada ja luua tulevikus tiba pisem uus mobiilne külakiik.
Avamisele olete kõik loomulikult oodatud ja siis saame koos kiigelaule laulda ja mis peamine – kiikuda 🙂
Veski 35 hoovi kujundamine on tervikpilt, kus saavad kokku kiik, Ingeri Mummo puitskulptuur, roheline aiakujundus ja seda kõike tutvustav stend.

Laagrist koju saatis imeline päike

Korraldas ja kirjutas Aale sõber Taisto Uuslail

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...