Uudis

10
veebr.

Anna teada oma kodus leiduvatest Ingerimaa päritoluga esemetest!

Eesti, Soome ja Rootsi ingerisoomlaste organisatsioonid koguvad teavet peredes alal hoitud Ingerimaa esemete kohta. Esemete ja nende omanike fotodest on koostamisel ühisnäitus. Esemeteks sobivad rõivad, mööbel, töövahendid, käsitöö, dokumendid, aga ka aurahad, medalid ja tunnustused ning kõik muu, mis seostub Ingerimaa ja sinu perekonnalooga.

Fotol: Maire Petrova vanaema Zingeri õmblusmasin aastast 1954, mis on rännanud Ingeri,- Eesti- ja Soomemaa vahet ning on tänapäevani töökorras.

Vaata oma varalaekad üle ja anna leidudest teada hiljemalt 31. märtsiks 2023 aadressil taistokalevi@eestisoomlane.ee ja/või merje.malkki@gmail.com. Täname juba ette!

Eesmärgiks on kaardistada, fotografeerida ja inventeerida võimalikult palju Ingerimaalt kaasa toodud esemeid, millele on suguvõsas omistatud sümboolne väärtus ja mida seetõttu põlvest põlve alles hoitud. Ingerisoome peredes leidub ka sõja ajal Soomest kaasa saadud esemeid, millega seonduvad nii mõnedki huvitavad lood.

Kõik esemed on kavas pildistada nende igapäevakeskkonnas koos praeguse omanikuga. Lisaks kogutakse kõikvõimalikku taustateavet eseme valmistaja, valmistamisaja ja -koha kohta. Oluline oleks ka märkida, kellele ese on soovitud pärandada jms.

Erilist tähelepanu pöörame esemetega seotud lugudele. Need pere keskis kõneldud lood võivad seonduda konkreetse asjaga, ent võivad olla mälestusesemega ka mingis kaudsemas seoses. Selleks, et selgitada eseme täpsemat rolli perekonnaloos, tehakse iga omanikuga intervjuu.

Koostatava näituse tööpealkirjaks on Muistin ankkurit / Mälestuste kinnistähed, mis viitab sellele, et ühest paigast teise rännates ja märgilisi esemeid kaasas kandes on nendest saanud omamoodi toetuspunktid või tähistajad, mille toel rulluvad lahti paljud mälestused, tunded ja lood.

Eestis leiduvatest esemetest teeb fotod fotokunstnik Ingmar Muusikus, kes on ka ise ingerisoome päritolu. Eesti poolt koordineerib projekti Eestisoomlaste Kultuuriomavalitsuse Sihtasutus.

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...