Uudis

30
dets.

Kuidas edasi?


Oktoobrikuised kultuurinõukogu valimised lõppesid napilt valimiskünnise all, puudu jäi käputäis hääli, et lugeda valimised õnnestunuks.

Kultuuriministeerium on algatanud Eestisoomlaste Kultuuriomavalitsuse likvideerimise Vähemusrahvuse kultuuriautonoomia seaduse alusel, kus seisab, et juhtorgani valimiste teistkordsel luhtumisel see juhtub.

Iseasi, et Eestis pole rahvarühma, kes selle 1925. aastast pärit seaduse pügalatele ja paragrahvidele täna vastaks. Valmidust seaduse ega valimismääruse avamiseks aga pole.

Seadust saad lugeda SIIN.

Merje Malkki, ESKO kultuurinõukogu juhatuse esinaine: “Kultuuri hoidmine ei ole projektitegevus. Kultuur on põlvkondade vahel, inimeselt inimesele edasiantav kogum väärtusi ja oskusi. Kui küsite, kuidas Eestisoomlaste Kultuuriomavalitsuse lõpetamine meid mõjutab, siis võib selgitada, et ingerisoomlastel on see kogum väärtusi ja oskusi (oma kultuur) ajaloo keerdkäikudes 90 aasta jooksul sedavõrd hõredaks lihvitud, et hoida pole enam suurt midagi. On valida, kas väärikas ja kiire lahkumine, või kultuurikihi uuesti kasvatamine. Me oleme Eestis üritanud seda viimast teha, isegi kui see vahel endalegi hullu ideena näib. Aga me oleme midagi siiski saavutanud, ja see annab julguse ka praegu edasi minna. Me peame aru saama, et ringides ja seltsides tõesti praegu luuakse uuesti ingerisoome kultuuri, sest kultuurikatkestus on oma mõju jätnud. Ja kuna side Ingerimaaga on praeguseks pea olematu, siis ühine laulu-tantsupidu on ainus, mis piltlikult ühel ajal ja ühes kohas väikese Ingerimaa loob.

Meie mure on hetkel, et jaanuarikuus on alustamas tööd 6-7 laulurühma ja 6 tantsurühma, kelle juhendajatele pole olnud võimalik töötasusid planeerida. Nii ka ruumide rendikulusid rühmategevusteks. Lisaks lasterühmade juhendamine, mis tegutsevad huvikoolide all.

Me oleme tõesti ära harjunud, et saavutasime kultuuriomavalitsuse staatuse ja finantstoetuse Eestis. Nüüd tuleb ümber harjuda, ja väga lühikese ajaga.”

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...