Uudis

19
juuni

Kontsert “Unustatud rahvad” Klassikaraadios

“Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos – kuue Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondportree. Koos lõppenud aastatuhandega jäävad need rahvad kestma vaid mälestustes ja lauludes. Seda kontserti kuulasid ka Ingerisoomlaste päevade osalejad Tartus.

Kuulata saab Klassikaraadio arhiivist:
Kontserdisaalis: Veljo Tormise “Unustatud rahvad” prantslastelt | Klassikaraadio | ERR

Kontsert “Unustatud rahvad”
Ettekandele tulid Veljo Tormise tsükli “Unustatud rahvad” kolm osa: “Isuri eepos, “Vadja pulmalaulud” ja “Ingerimaa õhtud”
Esitas Chœur de l’Orchestre de Paris (Pariisi Orkestri Koor)
Dirigent Ingrid Mänd
Kunstnik Alyona Movko-Mägi
Kontsert toimus 15. juunil Eesti Rahva Muuseumis

Veljo Tormise rohkem kui pool sajandit tagasi valminud “Raua needmine” on täna aktuaalsem kui eales varem – inimene, kes on aastatuhandete jooksul püüdnud allutada rauda, on ise sattunud raua sihtmärgiks – sõjahirm ja võidurelvastumine on maailmalõuendil põhivärvid AD 2024.

Tormise kooritsükkel “Unustatud rahvad” on samm raua needmisest edasi – rauaga hävitatud, hääbunud või kadunud väikerahvad elavadki veel vaid muusikas. Tormise loomingus on meie endi ja hõimurahvaste folklooril ja regilaululul eriline koht, helilooja südameasi oli soomeugrilaste suikunud sõnum taasesitada, luua kontakt kadunud väikerahvastega.

Fenno-Ugria hõimupäevadel 2013. aastal kandis kammerkoor Collegium Musicale esimest korda tervikuna ette Tormise kuueosalise kooritsükli “Unustatud rahvad”. Nüüd, enam kui kümme aastat hiljem, esitas Pariisi orkestri koor (dirigent Ingrid Mänd) kolm osa Tormise tsüklist Euroopa kultuuripealinnas Tartu toimunud soome-ugri päevade programmis.

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...