Uudis

08
veebr.

Elutööpreemia Elena Kalbusele!

25. jaanuaril, 2022 toimus Eesti Draamateatri maalisaalis Eesti Kultuurkapitali pidulik vastuvõtt.

Baleriinile, tantsujuhile ja praegusele Ingerisoomlaste Tallinna Seltsi tantsurühma KATAJA  juhendajale Elena Kalbusele omistati elutööpreemia: “Elutööpreemia eluterve mõttelaadi ja liikumisharrastuste propageerimise eest.”

Elena Kalbus on lõpetanud Tallinna Koreograafiakooli balletiartisti erialal. Ta on stažeerinud Moskva Riiklikus Koreograafiakoolis, tantsinud teatrites Vanemuine ja Estonia.

Pärast baleriinikarjääri lõpetamist täiendas Elena Kalbus end Tallinna Pedagoogilise Instituudi kultuurhariduse/taidluse tantsujuhi erialal ja asus juhtima mitmeid rahvatantsurühmi. Ingerisoomlaste Tallinna Seltsi tantsurühma Kataja õpetajana asus Elena tööle 2006. aastal. Oma Ingerimaal sündinud ema mälestust pühaks pidades on Elena andnud panuse meie väikese rahvuskillu tantsukultuuri säilitamisele ja edendamisele. Toetudes Juha Matti Arose poolt kogutud ja kirjeldatud ingerisoome folkloorsetele tantsudele, on tantsurühma repertuaar märgatavalt rikastunud.

Lisaks olemasolevale pärandile on Elena loonud ka uusi tantse. Tema loodud hoogne “Säkkijärven polkka” on olnud üks publikumagneteid. Soome Püha Peetruse koguduse õpetaja Toto Hannele Päiviö palvel on Elena loonud ka kirikuruumis esitatavaid sakraalseid tantse, millega on Kataja üles astunud Rootsi Mihkli, Saue ja Kose kirikutes. Julguse ja uuenduslikkuse eest liturgilises ruumis pälvis Elena EELK aukirja, mille andis üle peapiiskop Urmas Viilma. Kirikuleht kirjutas, et esmakordselt annab kirik aukirja tantsuõpetajale.

Tantsuõpetajale kohaselt toimus ka Elena 70. juubeli tähistamine 21. oktoobril, 2021 suure tantsukontserdiga, kus esinesid kõik juubilari juhendatavad neli tantsurühma. Kataja neljast tantsust koosnevas kavas olid kaks juubilari looming. Kontserdi lõputantsuks oli loomulikult Säkkijärven polkka… Õnnitlejaid oli hulgaliselt, lilli ja kingitusi samuti. Ingerisoomlaste Tallinna Seltsi poolt sai juubilar mälestuseks fotokollaaži 15 aasta jooksul toimunud Kataja esinemistest.

PALJON ONNEA JA ELÄKÖÖN, RAKAS ELENA!!!

Elutööpreemia üleandmine Draamateatris
Kataja tantsurühm

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...