Uudis

07
juuni

Laulu- ja tantsupidu Padisel 8.-9. juulil

Olete oodatud 8. ja 9. juulil 2023 toimuvale Eesti ingerisoomlaste XXXII laulu- ja tantsupeole, mis algab Põllküla mälestushiies ja kulmineerub Padise kloostri varemetes. Tutvu allpool kavaga ja saa teada, miks peo vapiloomaks on just müütiline ükssarvik!

Peo kava:

8. juulil kell 14 Põllküla mälestushiies mälestusteenistus. Peale seda Paldiski linnakalmistul mälestushetked ingerisoomlastele pühendatud mälestuskivi juures.

Kell 17 Kallaste turismitalus seminar teemal “Soome ja Eesti vaimulikud 1921-1991 ingerisoomlasi teenimas ja hingehoidu pakkumas”. Seminari lõppedes lõkkeõhtu.

9. juulil kell 9 Padise kloostris peo proovid.

Kell 12 Padise rahvamaja lipuplatsil lippude heiskamine, hümnid ühendkoorilt ja kohalolijatelt, tervituskõned. Seejärel suundub paraad lippude lehvides torupilli saatel jumalateenistusele Padise kloostri kirikusse. Jumalateenistuse järel algavad kloostri territooriumil ja selle ümber esinemised.

Ühislaulude tekstid ja esinemiskava saadaval peo ajal. Peorahvast toitlustab “Ingeri kohvik” Tartust.

Peo ajal saab kloostri varemetes näha ka Stella Tukia etnograafiaprojekti raames valminud moekollektsiooni, mille loomise käigus avastas ta oma soomepoolse perekonna rääkimata ajaloo ja selle põhjused ning tagajärjed. Keskendudes ingerisoomlaste teekonna valusamatele aegadele, ei räägi kollektsioon vaid ühe perekonna, vaid kogu rahva loo.

Külalisi terve sats, tühi on veel Sinu plats! Tere tulemast!

Peo vapiloom on ükssarvik. Müütiline ja nõtke olend on hea ja kurja võitluses vooruse ja puhtuse juhtloom.

Padise kloostri konsoolil oleva ükssarviku sabaots on kaunistatud liiliamotiiviga. Ka Neitsi Maarja neitsilikkuse ja vagaduse sünonüümi liiliat seostatakse puhtuse ja paradiisipüüdlustega. Muidu isepäine ja kättesaamatu ükssarvik allub vaid Neitsile, pühaduse allikale maa peal.

Kloostri algsete asukate tsistertslaste jaoks oli Maarja kultus oluline ordu algusaegadest peale ja sümboliseeris samu püüdlusi, mille nimel ka kloostrielanikud pingutasid.

Laulu- ja tantsupidu korraldavad tänavu Eestisoomlaste Kultuuriomavalitsus, Eesti Ingerisoomlaste Liit ja Ingerisoomlaste Tallinna Selts ja Padise klooster. Peo korraldamist toetab Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium.

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...