Uudis

23
aug.

Putronniemi talgulaager 2023


Juba neljas suvi. Iga kord veidi erinev koosseis rühm ingerisoome noori ja hingelt (ehk mitte enam vanuselt) noori. Sama koht – Väike-Saimaa, täpsema nimega Maavesi rannal mändide all. Lappeenrannast mõnikümmend kilomeetrit põhjapoole. Seal asub helilooja ja muusikaõpetaja Mooses Putro ja tema pere suvekodu, millest on saanud nüüd väike aga rikkalik koduloomuuseum. Ingerisoome kultuuri ja ajaloo kants.

Majapidamist hoiab ülal Nouse Inkeri RY. Igal suvel saame Helena Miettiselt nimekirja vajalike töödega ja pakime koos joogivee ja toiduga bussi tööriistad, talgulised, telgid jm. Sel aastal said 2 päeva jooksul tehtud vasknõude puhastus ja pööningu korrastus, metsaaluse koristus ja puuvirna ladumine, aida terrassi värvimine, väikesed aiamööbli värviparandused, katuse puhastus, linnupesakastide ehitus. Peab ütlema, et noored on olnud talgutöödes suureks abiks ja väga tublid! Vaba aeg kulub ujumisele, saunale, lauamängudele, suhtlemisele ja mis seal salata – seekord ka käbisõjale. Täielik öörahu järveäärsetes telkides saabus alles kella 1-2 vahel.
Selle korra reisi tegi eriliseks see, et olime Putronniemel vaid oma talgurühmaga ja perenaised saabusid alles peale meid. See oli meile tõeliseks usaldusemärgiks. Aga tähendas ka, et ühe tööna tuli vastu võtta 4 muuseumikülastajat ja neile giidituur teha. Maria ja abiline Eva said sellega peale põhjalikku ettevalmistust hästi hakkama. Külalistele tehti muuseumituur soome keeles ja hiljem meile öine tuur eesti keeles.  Laagris käis külas pastor Arvo Survo, kellelt palusime Ingerimaa jutte ja laule. Seekord jutustas Arvo Ingerimaa mustlastest.

Laagri lõppedes ja Eesti poole sõites toimus bussis juba traditsiooniks saanud mälumäng: kes on hr Putro, millised on tema teened ingerisoome kultuuriloos, pisut kohalikku paiga ja looduse tundmist jms.

Omamoodi meeleolu liidab ja saadab Putronniemelt tulijaid mõnda aega, olles tagasi Eestis. On see ühine panus ühe väikese aga meie kultuurile nii olulise paiga heaolusse või Lõuna-Karjala järveäärne loodus või lihtsalt toredate inimeste kokkusaamine?

Laagri juhendaja, Merje Malkki
Fotode autor Merje Malkki

You are donating to : Valimised

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...